Kop Art’a geldiğinizi nasıl anlarsınız? Etraftaki kedilerden! Doğru cevap. 2000 yılından bu yana etkinliklerini sürdüren Kop-Art için; çekirdek kadrosu Gamze Fidan, Cansu Aybar, Zeynep Turuthan'dan oluşan bir sanat kolektifi diyebiliriz. Dogz Star, Soho, Wasp, Resim ve Heykel Müzesi, Scanbul Projesi, SOS Sanat Devleti, Hafriyat, Rotterdam’da MaMa Galeri, Berlin’deki Kulturpalast derken; insanın hiç de sanat eseri olmayan eserler yaratabileceğinin canlı kanıtı. Didaktik ve elitist değil, oyunbaz ve davetkârlar… Mottoları; “Hayal et”, “Hiçbir şey için sanat”, “Her şey çöpe gider”, “Dada Bizim Dedemiz”… “Kop-Art’tan Al Sana!” çok katmanlı yapısıyla bu çerçevenin bir ürünü. Gamze Fidan’a sorduk.
Röportaj: Evren Müberra Ünal
Bütün tasarımcılar trend delisi olmuşken, siz bilinçli olarak trendleri ciddiye almıyorsunuz. Neden? Ciddiye alanların hali ortada!
Sizin modaya bakışınız nedir? Bize göre her konu sanatsal düzeyde ele alınabilir. Modayı biz bu gözle değerlendiriyoruz. Ticari bir fenomen olarak modaysa ilgi alanımızın dışında.
İçerisi süper görünüyor. Nasıl bu hale getirdiniz? Açıldığımız günden bu yana mekanımız, fotokopi enstalasyon projelerimize ev sahipliği yaptı. Bazen mekâna özel konseptler geliştiriyoruz, bazen de katıldığımız sergiler sonrası işlerimizi buraya taşıyoruz.
Başka sanatçılarla ortak bir çalışma söz konusu mu? Genelde kendi ekibimiz konsept geliştirmeden fotoğrafa, grafikten yerleştirmeye her konuyla ilgileniyor. Tabii bugüne kadar sayısız sanatçıyla da, bize yakın oldukları konularda işbirliği yaptık. Mekân düzenlemeleri, portatif ve eğlenceli sunumlar Kop-Art kolektifinin eseri.
Kop-Art’ta hangi ürünleri bulabiliriz? Tek ya da varyasyonlu üretilmiş üst-baş, rozetler, el yapımı ayakkabı çeşitleri, fanzinler, grafiti üzerine dergi ve kitaplar, bağımsız video-audio çalışmalar, Kop-Art’a ait eserler…
Bunların hepsini siz mi üretiyorsunuz? Beğendiğimiz Türk ve yabancı tasarımcıların da işleri var. Extramücadele, Atıl Kunst, Geyikadam, Art Diktatör, Kamile Kuzu, Seda Umar, Yumuşak Şeyler gibi…
Ben en çok, ayakkabı tasarımlarınızı seviyorum. Leopar desenli botlarımı hiç ayağımdan çıkarmadım desem yeridir. İnsanlar en çok hangi ürünlere ilgi duyuyor?Her ürünün alıcısı var. Kâğıt işlerin de, fanzinlerin de, üst-baş ve ayakkabıların da… Ama ayakkabı koleksiyonumuzun gördüğü ilgi çok memnuniyet verici... Kişiye özel tasarımın da bunda büyük payı var tabii.
Artık kimse fabrikadan çıkmış gibi tek tip giyinmek istemiyor. Fakat farklı giyinmenin ve özel tasarım kıyafetlerin de bir bedeli var. Sizde fiyatlar nasıl? Özel tasarım kıyafetlerde fiyatlar 40-250 TL arasında. Ayakkabılar 90-170 TL arası.
Kop-Art modayı takip etmiyor, kendi modasını yaratıyor. Onu çok iyi anladık! Peki, bu sezon Kop-Art modası ne olacak? Bazı temalar hiç değişmiyor bizde. Örneğin hayvan sevgisi ve bunu yansıtan baskılar… Süre giden başka bir tema “Süperkadın’ın Hayal-Eti”. Geri dönüşüm ve ambalaj sanatı da dikkate şayan ürünlerle mekânımızda yer alacak. Kop-Art modası her daim çerçevesi geniş ama kendine özel yapıda sezonsuz, tek işlerle vuku bulacak.
Sizin, kendi gardırobunuzda olmazsa olmaz kıyafetleriniz neler? Özel yapım Kop-Art ayakkabılarım, taytlar, kendim için tasarladığım t-shirt, etek ve şalvarlar.
Modada “olmaz olsun” dediğiniz şey nedir? Kendini beğenmiş, elitist tavırlar.
*Bu röportaj, Hürriyet Gazetesi Kampüs ekinde yayınlandı.