10/06/2010

dersimiz westwood

Bugünki dersimiz İngiliz modasının punk çocuğu Vivienne Westwood. Sex Pistols gibi bir isimle yan yana anılan, podyumların sadece kokoş güzellere ait olmadığını deklere eden, "kendin ol, koy modanın götüne" mottosuyla yola çıkan westwood, benim için önemli. siz de sevin, sayın. İşte kariyer denen canavarın dişlileri...



1970'de partneri Malcolm McLaren'la birlikte Chelsea Kings Road'da Let It Rock isimli ilk tükkanını açtı. O zamanlar rock henüz portakalda çekirdekti. 72'de adı Too Fast to Live, Too Young To Die olarak değiştirilen dükkanın müdavimleri Britanyalı siyahlar ve varoş rockçılarıydı. Bir metro, hoooop Chelsea'desiniz. Heralde durum tam olarak buydu, zira Chelsea'de varoş çocuklarının ne işi olur.




74'de Vivien New York Dolls grubunu giydirdi. bu tasarımlarla kirli müziğin kirli modacısı olarak nam salmaya başladı. ve 1976. çok heyecanlı. Sex Pistols'ın ilk çıktığı, punk hareketinin doğduğu bir yıl. Tahmin edin, westwood'la ne alakası var? Sex Pistols ilk konserine Kings Road'un efsaneleşmeye başlayan dükkanından aldığı kıyafetlerle sahneye çıkıyor ve kader westwood'a ağlarını örmeye başlıyor. Bu şu demek: fermuarlar, zincirler, bandanalar, porno sloganlar Sex Pistols'un olduğu kadar Vivien'in de eseri.



80'lere gelindiğinde dükkanın adı World's End olarak değiştiriliyor. Asimetrik tişörtlerle seksenler çıkışını yakalayan modacı, 90'lara gelindiğinde Christian Dior'dan etkileniyor ve çizgisi varoş punk modasından varlıklı ailelerin punkçı çocuklarına göre değişiyor. Punk baki kalıyor.



41 doğumlu vivien'in modaya katkısı nedir 1 cümleyle anlat hele diyenlere punk gibi underground bir akımı modada ana akım haline getirdi, derim. Kaldıki değme koministlere taş çıkartan bir aktivist olduğunu da eklerim. "I AM NOT A TERRORIST" baskılı tişörtleri, nükleer silahlara ve iklim değişikliklerine karşı tutumu sıradan bir modacının boyunu aşıyor. 2007'de "Kimseye benim kıyafetlerimi alın demek istemiyorum. Sadece buna ayıracak paranız varsa alın. Yine de çok almayın" diyecek kadar da şaşkın aktivist.

1 comment:

I. said...

severim vivi'yi,asi babanne tina turner deseler de vivi'dir deli kulaklari kupeli.ozgusel ve deneyseldir,sevilir,sayilir.itinayla hakkindan soz edilir.